Το Άγιο Φως στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα - Με πτήσεις σε όλη τη χώρα
Στο αεροδρόμιο σε κλίμα κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε μια μικρή τελετή στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι και αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα έφτασε λίγο μετά τις 20:30 του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως. Εκατοντάδες πιστοί από πολλές γειτονιές της Αθήνας συνέρευσαν στο γραφικό εκκλησάκι για να το πάρουν -ως ευλογία.
Η τελετή του Αγίου Φωτός και η παράδοσή του στην ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λίγη ώρα αφότου ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ άναψε το Άγιο Φως μέσα στον Πανάγιο Τάφο.
Το Άγιο Φως που ταξίδεψε, πάρα τις δυσχέρειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Στο αεροδρόμιο σε κλίμα κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε μια μικρή τελετή στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι και αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ειδική καντήλα με το Άγιο Φως μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Δελιόγλου, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος.
Από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα εκπρόσωποι των μητροπόλεων παρέλάβαν το Άγιο Φως σε ειδικά φανάρια για να το μεταφέρουν στις κοντινές στην Αθήνα εκκλησιαστικές επαρχίες.
Από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είχαν προγραμματιστεί πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, που μετέφεραν το Άγιο Φως σε όλη την χώρα.
Συνολικά, το Άγιο Φως ταξίδεψε σε 11 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης από άκρη σε άκρη της χώρας. Το επιχειρησιακό πλάνο περιλάμβανε τόσο τακτικά δρομολόγια όσο και ειδικές πτήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη άφιξή του πριν την Ανάσταση.
Το πρόγραμμα των πτήσεων
- Αθήνα - Ζάκυνθος (ΟΑ 052): 19:30 – 20:50
- Αθήνα - Θεσσαλονίκη (Α3 126): 20:10 – 21:05
- Αθήνα - Ιωάννινα (Α3 166): 20:10 – 21:25
- Αθήνα - Μύκονος (ΟΑ 3000 - έκτακτη): 19:30 – 20:15
- Αθήνα - Λήμνος (Α3 266): 19:50 – 20:50
- Αθήνα - Σάμος (ΟΑ 3004 - έκτακτη): 19:30 – 20:30
- Σάμος - Κως (ΟΑ 3004 - έκτακτη): 20:50 – 21:30
- Αθήνα - Χίος (Α3 278): 20:35 – 21:25
- Αθήνα - Καβάλα (Α3 154): 20:00 – 21:15
- Αθήνα - Βόλος (ΟΑ 3002 - έκτακτη): 19:30 – 20:40
- Βόλος - Κεφαλονιά (ΟΑ 3002 - έκτακτη): 21:00 – 21:50